De VitaliteitSpelen brengt ouderen samen in de Week tegen Eenzaamheid

De VitaliteitSpelen brengt kwetsbare ouderen samen in de Week tegen Eenzaamheid

Ouderen in zorgcentra samen in beweging met BeweegBingo in hun zorginstelling

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Hun partner is overleden, ze zijn minder mobiel en ook hun fysieke en mentale gesteldheid gaat achteruit. In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ organiseren allerlei organisaties ontmoetingsactiviteiten door het hele land om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Ook de VitaliteitSpelen haakt in op het initiatief met een eigen BeweegBingo onder de deelnemers van het programma.

Stichting Gouden Dagen en SportVibes lanceerden dit jaar de VitaliteitSpelen: het nationaal beweegprogramma voor ouderen. De missie van het programma is om ouderen een gelukkigere oude dag te bezorgen door hen te stimuleren om meer te gaan bewegen. “Wij geloven in de positieve effecten van bewegen, maar denken dat ook andere zaken een bijdrage kunnen leveren aan een gelukkigere oude dag”, aldus Liesbeth Gaasbeek, directeur van Stichting Gouden Dagen. “Sociale contacten zijn daarbij ook van groot belang. Bovendien is samen bewegen ook gewoon veel leuker. Dat maakte het voor ons zo logisch om met de VitaliteitSpelen juist in deze week de kracht van bewegen te gebruiken om ouderen met elkaar in contact te brengen.”

Beweegbingo
Daarom wordt er speciaal in de Week tegen Eenzaamheid, die plaats vindt van 30 september tot en met 7 oktober, een BeweegBingo in de deelnemende zorgcentra georganiseerd. Deelnemers van de VitaliteitSpelen ontvangen een pakket met allerlei materialen en een uitleg om door hun zorgcentrum zestien beweegpunten te creëren. Inwoners van het zorgcentrum en buurtbewoners uit de wijk kunnen allemaal deelnemen. Ze kunnen een bingokaart ophalen in het zorgcentrum in de buurt en opzoek gaan naar de negen beweegpunten die zij die week op hun bingokaart moeten afstrepen.

VitaliteitCoach Jobjan Blonk: “We hebben bij de opzet van de BeweegBingo gekeken naar een combinatie van een zo’n divers mogelijk beweegaanbod en het stimuleren van samen bewegen. Hierdoor laten we ouderen zoveel mogelijk verschillende spiergroepen gebruiken en brengen we ouderen in contact met elkaar. Als het aanslaat zoals wij hopen dat het doet, kunnen we de BeweegBingo structureel integreren in het programma van de VitaliteitSpelen.”

Op 6 oktober om 14:00-15:00 organiseren we daarnaast een webinar over de BeweegBingo en bewegen voor ouderen in het algemeen. Tijdens het webinar gaan we kijken naar deelnemers aan de BeweegBingo in actie, we spreken met de betrokken organisatoren en geven een korte les zityoga. Iedereen kan zich opgeven voor dit webinar via deze pagina.

VitaliteitSpelen
De VitaliteitSpelen is hét nationaal beweegprogramma voor ouderen. Samen met zorgcentra en gemeentes gaat het programma het beweegaanbod- en plezier voor ouderen structureel verhogen.

Meer bewegen bevorderen, kennis delen, mensen opleiden en campagne voeren zijn de pijlers waar het programma zich op richt. De VitaliteitSpelen geven zorginstellingen concrete handvaten om ouderen structureel meer te laten bewegen. Voor meer informatie over de VitaliteitSpelen, kijk op www.VitaliteitSpelen.nl.