VitaliteitCoach Jobjan maakt impact bij eerste deelnemers VitaliteitSpelen

VitaliteitCoach Jobjan maakt impact bij eerste deelnemers VitaliteitSpelen

De eerste deelnemers van de VitaliteitSpelen hebben zich gemeld en hebben inmiddels ook hun VitaliteitScan achter de rug. Met deze scan wordt de aftrap gegeven om de ouderen van de deelnemende zorgcentra structureel meer te laten bewegen en het plezier in bewegen te verhogen. Dit alles gebeurt onder de intensieve begeleiding van onze VitaliteitCoach Jobjan. Hij is enthousiast over zijn eerste ervaringen. “Ik zie dat we met de VitaliteitSpelen echt impact kunnen maken in het leven van kwetsbare ouderen,” vertelt hij enthousiast.

Rol VitaliteitCoach

De VitaliteitSpelen zet deskundige VitaliteitCoaches in om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen bij zorgcentra in Nederland. De VitaliteitCoach komt langs bij een zorginstelling zodra zij deelnemer zijn van de VitaliteitSpelen en start daar met de VitaliteitScan. Dit is een inventarisatie van beweegaanbod en aanpak op het gebied van bewegen. Met deze scan signaleert hij kansen voor het zorgcentrum om mee aan de slag te gaan. Ook de samenwerking met en betrokkenheid van de wijk, vrijwilligers en medewerkers wordt hierin meegenomen.

Jobjan: “Vanuit mijn studie als bewegingswetenschapper en mijn werkervaring op het gebied van vitaliteit, weet ik hoe groot de toegevoegde waarde van bewegen kan zijn. Zeker voor deze doelgroep kan een beetje extra bewegen heel veel positieve lichamelijk en mentale effecten met zich meebrengen. Die overtuiging samen met mijn persoonlijke missie om het beweegplezier van allerlei doelgroepen te verhogen, zorgde ervoor dat ik niet lang hoefde na te denken om mij te verbinden als VitaliteitCoach aan de VitaliteitSpelen.”

Begeleidingstraject

Na de VitaliteitScan ontvangt iedere zorginstelling een op maat gemaakt adviesrapport. Dit rapport bestaat uit een mix van adviezen; van concreet vervolgaanbod tot best practices ter inspiratie en van passende beweeginterventies tot tools om mee aan de slag te gaan. Hierin speelt de kennis van Kenniscentrum Sport & Bewegen ook een grote rol. Daarna volgt een begeleidingstraject van de VitaliteitCoach om met de adviezen uit het rapport aan de slag te gaan.

Jobjan: “Dit is voor zorgcentra en voor mij het mooiste gedeelte van het proces, want hiermee maken we echt impact met de VitaliteitSpelen. We gaan aan de slag met concrete adviezen en zien ook de resultaten daarvan terug. We zien nu al bij de eerste deelnemers hoe zij direct aan de slag gaan met ons advies en dat dit veel blije bewoners oplevert. Daar doen we het allemaal voor.”